De transitievergoeding: wat is het en wanneer heb je er recht op?

transitievergoeding

De transitievergoeding, ofwel ontslagvergoeding, is kort gezegd de vergoeding die je krijgt aan het einde van jouw arbeidsovereenkomst. De hoogte van deze vergoeding hangt af van je salaris, de manier waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd en het aantal dienstjaren. Wil je weten wat de transitievergoeding bij ontslag inhoudt en wanneer je recht hebt op een transitievergoeding? Lees hieronder dan verder.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is opgenomen in het Nederlands recht en betekent een financiële compensatie die de werkgever betaalt aan de werknemer bij ontslag. Een transitievergoeding wordt vaak ook een ontslagvergoeding genoemd.

Transitievergoeding bij ontslag

Als de werkgever zijn of haar werknemer wil ontslaan of het contract niet kan verlengen, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. De werknemer mag dan zelf kijken wat hij of zij met de vergoeding doet. Werknemers kunnen sinds 1 januari 2015 een transitievergoeding krijgen als het dienstverband door de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidscontract. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.

De wettelijke hoogte van de transitievergoeding ligt aan het aantal dienstjaren. De vergoeding is vanaf 1 januari 2021 maximaal € 84.000. Als een werknemer meer dan € 84.000 per jaar verdient, dan is de maximale vergoeding gelijk aan het jaarsalaris.

Wanneer een transitievergoeding?

De transitievergoeding is het bedrag dat je werkgever aan je betaalt bij ontslag. Het ontslag gaat via het UWV of de kantonrechter. Je hebt recht op een vergoeding als je in loondienst werkt en jouw werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt, bijvoorbeeld door:

  • jouw arbeidscontract op te zeggen, na toestemming van UWV

  • je contract via de rechter te laten ontbinden

  • je tijdelijke contract niet te verlengen

  • soms heb je ook recht op een vergoeding als je zelf je contract beëindigt. Dit kan alleen in ernstige situaties, bijvoorbeeld bij seksuele intimidatie of discriminatie door de werkgever.

Ontslag via een vaststellingsovereenkomst

Als je ontslagen wordt via een vaststellingsovereenkomst, dan is het ook mogelijk om met je werkgever een beëindigingsvergoeding af te spreken, dit is geen transitievergoeding en de hoogte daarvan is afhankelijk van de onderhandelingen. Wel wordt vaak aangesloten bij de hoogte van de transitievergoeding die je zou krijgen als de rechter de arbeidsovereenkomst ontbond. Maar de beëindigingsvergoeding kan ook hoger of lager uitvallen, dit hangt af van jouw specifieke situatie.

De vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij twee of meer partijen een bindende regeling treffen, soms ter voorkoming van een geschil, maar meestal om een bestaand geschil op te lossen. Een vaststellingsovereenkomst komt vaak voor bij de beëindiging van het arbeidscontract na wederzijds goedvinden. Het is een bewijs van de afspraken die samen zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de beëindigingsvergoeding, ofwel ontslagvergoeding. De vergoeding mag dus hoger of lager zijn dan de wettelijke transitievergoeding. Of de vergoeding hoger of lager is dan de gemiddelde vergoeding, hangt onder andere af van jouw onderhandelingspositie. De Arbeidsrecht Advocaat kan helpen bij het vaststellen van een eerlijke transitievergoeding.

Wanneer geen of minder transitievergoeding?

Er is een aantal situaties waarbij je bij ontslag minder of helemaal geen transitievergoeding krijgt als werknemer:

  • Als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Je kunt dan samen afspraken maken over de vergoeding.

  • Als de werknemer wordt ontslagen vanwege ernstig verwijtbare handelingen.

  • Wanneer de werknemer bij het ontslag nog geen 18 jaar is en hij of zij niet meer dan 12 uur per week heeft gewerkt.

  • Als de werknemer de AOW-leeftijd bereikt of wanneer de werknemer een hogere leeftijd heeft dan de AOW-leeftijd.

  • Bij faillissement.

  • Als in de CAO een afwijkende voorziening is opgenomen.

  • Wanneer de werknemer vóór het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst een nieuwe overeenkomst heeft gekregen.

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding hangt af van je salaris en hoe lang je in dienst bent geweest. De vergoeding is daarom voor iedereen anders. De vergoeding is in ieder geval maximaal € 84.000. Als jouw jaarsalaris hoger is dan € 84.000, krijg je maximaal één bruto jaarsalaris uitbetaald. Per gewerkt jaar krijg je een derde van jouw bruto maandsalaris.

Voor het berekenen van de hoogte van de transitievergoeding of ontslagvergoeding tel je bij jouw maandsalaris ook je vakantiegeld op. Dit is 8% van het jaarloon. Dit geldt ook voor eventuele toeslagen. Dat is een bedrag dat je naast je normale salaris krijgt. Hoeveel toeslag je mag meetellen, is per situatie anders. Wil je dit laten berekenen? Neem dan contact op met de Arbeidsrecht Advocaat! Wij staan klaar voor iedereen en meteen.

Transitievergoeding uitbetalen in termijnen

Het kan zo zijn dat je werkgever de transitievergoeding niet in één keer kan betalen, doordat het bedrijf anders in de problemen komt. Dan kan de werkgever de transitievergoeding in termijnen betalen, verspreid over maximaal 6 maanden. Dit heet een betalingsregeling. Als de vergoeding in termijnen wordt betaald, dan is wettelijk vastgesteld dat de werkgever rente over het bedrag moet betalen vanaf één maand na het einde van het arbeidscontract. De rente wordt berekend over het deel van de transitievergoeding dat nog niet is uitgekeerd.

De werkgever betaalt de transitievergoeding niet, wat nu?

Als je te maken hebt met een werkgever die jouw transitievergoeding niet of slechts een deel uitbetaalt, dan kun je een brief sturen naar je werkgever met de vraag om te betalen binnen 7 dagen. De Arbeidsrecht Advocaat kan je hierbij helpen.

Kom je er met je werkgever niet uit? Dan moet jouw zaak binnen 3 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter voorkomen, anders krijg je je transitievergoeding niet. Het is verstandig om bij dit soort zaken advies en hulp te vragen aan een advocaat voor een sterke juridische basis. Neem daarom contact op met de Arbeidsrecht Advocaat

Een persoonlijke aanpak door de Arbeidsrecht Advocaat

Als je hulp zoekt op het gebied van arbeidszaken, zoals bij een transitievergoeding, stuur ons dan een bericht met jouw vraag. Wij kijken dan of we je het beste kunnen helpen tijdens het wekelijkse spreekuur of dat we een intakegesprek met je inplannen, kosteloos en vrijblijvend. Wij geven je dan extra informatie over onze tarieven. Voor mensen met een smalle beurs gaan we zo goed als kosteloos aan de slag. Hulp nodig bij je transitievergoeding of beëindiging van je arbeidscontract? Neem dan snel contact met ons op.

Previous
Previous

Arbeidsconflict: wat is het en welke rechten en plichten hebben de werkgever en werknemer?

Next
Next

Wat is een loonvordering en hoe kan De Arbeidsrecht Advocaat daarbij helpen?