Wat is een loonvordering en hoe kan De Arbeidsrecht Advocaat daarbij helpen?

loonvordering

Een werknemer heeft in principe recht op loon wanneer hij of zij hiervoor gewerkt heeft. Hoeveel dat is, staat vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. De werkgever moet dit loon uitbetalen, maar wanneer de werkgever dat niet doet, kan de werknemer een loonvordering indienen.

In veel gevallen ontstaat een loonvordering na een arbeidsconflict, wanneer bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst is opgezegd en de werknemer het niet eens is met het ontslag en doorbetaling eist. Of als de werkgever stopt met het betalen van het salaris omdat er onvoldoende inkomsten zijn. Soms wordt het salaris opgeschort als de werkgever vindt dat de werknemer tijdens zijn ziekte niet genoeg doet om te reïntegreren. En na de afwikkeling van het dienstverband kan discussie ontstaan over het bedrag van openstaande vakantiedagen. De Arbeidsrecht Advocaat helpt bij dit soort arbeidszaken. Meer weten over loonvordering? Lees dan hieronder verder.

Wat is een loonvordering?

Een loonvordering wordt ingesteld als er geen loon is betaald door de werkgever, maar de werknemer wel recht heeft op dat loon. Ook wanneer er te weinig loon is betaald, kan er een loonvordering worden ingesteld. De redenen om een loonvordering in te stellen kunnen heel divers zijn. In veel gevallen is de werkgever niet in staat om het loon te betalen, maar soms komt het voor dat de werkgever niet wil betalen vanwege een arbeidsconflict. De Arbeidsrecht Advocaat kan je advies en hulp bieden bij een loonvordering.

Wat zijn de regels rondom een loonvordering?

Wettelijk heb je recht op uitbetaling van loon wanneer je daarvoor gewerkt hebt. Hier bestaan wel uitzonderingen op, waardoor de werknemer zelfs als er niet is gewerkt, recht behoudt op salaris. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het aan de werkgever ligt dat er geen werkzaamheden zijn verricht of wanneer de werknemer ziek is.

Als je te weinig of helemaal niet betaald hebt gekregen, is het slim om niet te lang te wachten met de loonvordering, want na vijf jaar verjaart de aanspraak op loon. Na vijf jaar kun je als werknemer dus geen aanspraak meer maken op het loon. Naast het achterstallig loon, kunnen ook de wettelijke verhoging en de wettelijke rente gevorderd worden. Als je onterecht ontslagen bent op staande voet, dan is het belangrijk om al binnen twee maanden in actie te komen. Als je dat niet doet, dan ben je te laat en kun je daarna geen aanspraak meer maken op loon.

Wanneer een loonvordering instellen?

Wil de werkgever niet betalen, dan kan een loonvordering worden ingezet, zeker als dit het gevolg is van ziekte of een arbeidsconflict. Bij een arbeidsconflict wordt gekeken of de werkgever het loon wel of niet moet uitbetalen. Wanneer je op non-actief bent gesteld of geschorst, dan behoud je in principe je recht op loon en kun je dus een loonvordering instellen als dit nodig is.

Kan de werkgever aantonen dat hij of zij écht niet kan betalen, dan zijn er andere opties mogelijk in plaats van een loonvordering. Een mogelijkheid is dan om het faillissement van jouw werkgever aan te vragen. Je kunt dan in aanmerking komen voor de loongarantieregeling, waarbij de overheid jouw salaris zal uitbetalen. Een aanvraag van het faillissement gebeurt door een verzoekschrift in te laten dienen bij de rechtbank.

Wettelijke verhoging en wettelijke rente

Bovenop het achterstallig loon kun je een wettelijke verhoging vorderen. De wettelijke verhoging is een boete en kan nooit meer dan 50% van het totale loon zijn. In de praktijk wijzen rechters meestal 10 tot 20% toe. Naast de wettelijke verhoging kun je ook de wettelijke rente over het achterstallige salaris vorderen. Genoeg kansen en mogelijkheden dus. 

Daarnaast heb je recht op wettelijke rente over de dagen dat jouw werkgever je te laat uitbetaalt. De wettelijke rente wordt jaarlijks aangepast. In 2021 is het 2%. 

Achterstallig loon opeisen

Loon dat niet op tijd wordt betaald, kan via de rechter worden gevorderd middels een loonvordering. Het is gebruikelijk dat de werknemer een brief stuurt, waardoor de werkgever de gelegenheid krijgt om alsnog te betalen. Meestal krijgt de werkgever 7 dagen om het loon te betalen. Wanneer de werkgever blijft weigeren, volgt de dagvaarding of het verzoekschrift, afhankelijk van de reden waarom het loon niet wordt doorbetaald.  

Kort geding

De basis voor de loonvordering vormen de afspraken die in de arbeidsovereenkomst staan. Als je jouw vaste lasten niet meer kunt betalen doordat je geen loon hebt ontvangen, is het mogelijk om jouw loon via een kort geding op te eisen. Belangrijk hierbij is dat de loonstop plotseling of onverwacht plaatsvindt tijdens het dienstverband. 

Als je op staande voet bent ontslagen, moet eerst vernietiging van het gegeven ontslag worden verzocht. Dat gaat niet in een kort geding maar bij verzoekschriftprocedure. Maar ook die procedure is redelijk snel. 

De Arbeidsrecht Advocaat: advies en bemiddeling bij een loonvordering

Een loonvordering wordt ingesteld bij de kantonrechter. Dit is een alleensprekende rechter bij een rechtbank, die zowel civiele zaken als strafzaken behandelt. Door een advocaat in te schakelen geef je je standpunt een sterke juridische basis. Met De Arbeidsrecht Advocaat verhoog je je slagingskansen bij een loonvordering.

Heb je dus te maken met achterstallig loon dat je werkgever niet kan of wil betalen? Neem dan contact met ons op. Dan gaan wij kijken of, en zo ja: hoe we je het beste verder kunnen helpen. De Arbeidsrecht Advocaat staat klaar voor iedereen.

Previous
Previous

De transitievergoeding: wat is het en wanneer heb je er recht op?

Next
Next

De betekenis van de meest voorkomende termen rondom arbeidszaken