Wat te doen bij een arbeidsconflict?

wat te doen bij een arbeidsconflict

Een goede werkrelatie met je collega’s en werkgever is belangrijk. Het zorgt immers voor werkplezier, meer productiviteit en goede verstandhoudingen. Toch komt het ook vaak voor dat er op de werkvloer hevige discussies ontstaan. Een arbeidsconflict wil je eigenlijk altijd zien te voorkomen. Het is namelijk meestal de werknemer die het onderspit moet delven bij een arbeidsconflict. Daarom geeft De  Arbeidsrecht Advocaat in dit artikel antwoord op een aantal vragen: wat te doen bij een arbeidsconflict? Hoe kun je als werknemer met een arbeidsconflict omgaan? En nog belangrijker: hoe los je een arbeidsconflict op?

Wat is een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict ontstaat zodra er binnen een organisatie een conflict ontstaat over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden. Dit kan gaan over een overplaatsing, een functiewijziging, ontslag, een mismatch met een leidinggevende of een ander meningsverschil. Wat de oorzaak ook is, het blijft verstandig om het arbeidsconflict op te lossen. Wanneer het conflict niet wordt opgelost kan dit ervoor zorgen dat je je niet meer serieus genomen voelt. Dit kan leiden tot demotivatie of zelfs een burn-out. Heb jij op dit moment te maken met een arbeidsconflict en wil je weten wat te doen bij een arbeidsconflict? Lees dan snel verder. Want als werknemer sta je vaak veel sterker in je recht dan je in eerste instantie denkt.

Wat te doen bij een arbeidsconflict: de oplossingen

Omdat een arbeidsconflict ervoor kan zorgen dat de werksfeer verpest wordt, is het van belang dat het arbeidsconflict zo snel mogelijk opgelost wordt. Wij begrijpen dat je jouw arbeidsconflict liever niet uit de hand wil laten lopen. Daarom leggen wij jou graag uit wat te doen bij een arbeidsconflict. Je kunt het volgende proberen om een arbeidsconflict op te lossen:

Ga met elkaar in gesprek

Heb je een arbeidsconflict, dan kun je het beste contact opnemen met De Arbeidsrecht Advocaat om te bespreken wat je het beste kunt doen. De eerste stap is vrijwel altijd om een gesprek aan te gaan op het werk. Zo kun je samen op zoek gaan naar een oplossing vanuit de kern van het probleem. Wat is de oorzaak van het conflict en wat kunnen jullie doen om samen tot een oplossing te komen? Het is hiervoor echter wel van belang dat je naar elkaar luistert. De kern van het probleem begrijpen is vaak nog belangrijker dan de ander proberen te overtuigen.

Ga afspraken na

Ben jij beland in een arbeidsconflict en wil je weten wat te doen? Ga met elkaar na wat je in eerste instantie hebt afgesproken. Deze afspraken zorgen voor houvast bij de gesprekken die jullie zullen gaan voeren over het betreffende conflict. Deze afspraken zijn terug te vinden in jouw arbeidsovereenkomst, het personeelsreglement of de cao-regeling.

Schakel De Arbeidsrecht Advocaat in

Wanneer jullie geprobeerd hebben samen tot een oplossing komen, maar dit uiteindelijk niet tot de gewenste resultaten heeft geleid is het verstandig om te starten met het inschakelen van professionele hulp. De Arbeidsrecht Advocaat kan jou direct van de nodige adviezen voorzien als jij je afvraagt wat te doen bij een arbeidsconflict.

Wat te doen bij ziekte door een arbeidsconflict?

Wat te doen bij ziekte door een arbeidsconflict? Soms lijkt wegblijven voor werknemers de enige uitweg bij een arbeidsconflict. Een arbeidsconflict is echter meestal niet een legitieme reden om jezelf ziek te melden. Bovendien lost het niets op. Het leidt immers niet tot de oplossing van het conflict. Een arbeidsconflict kan echter wel veel spanning en stress opleveren.

Als een werknemer zich ziek meldt vanwege een arbeidsconflict op zijn of haar werk dan heeft diegene dat gedaan vanwege de situatie op het werk. Het is daarom belangrijk om te weten wat te doen bij ziekte door een arbeidsconflict. Psychische klachten zoals neerslachtigheid en vermoeidheid kunnen namelijk een serieus gevolg vormen van een arbeidsconflict. In dit geval is het niet aan de werkgever, maar aan de bedrijfsarts om te beoordelen of de werknemer arbeidsongeschikt is.

Ook komt het voor dat een arbeidsconflict ontstaat tijdens ziekte. Bijvoorbeeld over de reintegratie die niet goed loopt, meningsverschillen over wat de werknemer wel of niet aan werk zou kunnen doen etc. Dat zijn erg vervelende situaties die vaak niet bijdragen aan het herstel van de werknemer.

Wat te doen bij ontslag door een arbeidsconflict?

Ondanks het zoeken naar een oplossing kan het voorkomen dat een arbeidsconflict onopgelost blijft. Ontslag is dan vaak de uitkomst. Wat te doen bij ontslag door een arbeidsconflict? Als werknemer hoef je niet meteen akkoord te gaan met ontslag. Er zijn immers nog meer onderhandelingsmogelijkheden over jouw opzegtermijn en de transitievergoeding. Als je hier niet zoveel verstand van hebt is het raadzaam een advocaat in te schakelen. De Arbeidsrecht Advocaat zal proberen om de voorwaarden van jouw arbeidsconflict zo gunstig mogelijk te maken. Jouw zaak is bij De Arbeidsrecht Advocaat in goede handen.

Hulp nodig bij een arbeidsconflict?

Ben jij een werknemer en vraag je jezelf af wat te doen bij een arbeidsconflict? Kom je er echt niet meer uit en zie je door de bomen het bos niet meer? Of wil je graag op voorhand goed geïnformeerd worden hoe je het beste kunt handelen tijdens een arbeidsconflict? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Het is belangrijk je hoofd koel te houden en de situatie goed te blijven overzien. Als werknemer sta je in het geval van een arbeidsconflict vaak in een zwakkere positie.

Als jij zo goed mogelijk op wilt komen voor je belangen is het goed om juridische hulp in te schakelen. Wij zullen jou helpen en kunnen jou precies vertellen wat het verstandigste is om te doen. We spreken jouw situatie door en zullen ervoor zorgen dat de juiste vervolgstappen worden genomen. Neem dus snel contact op.

Previous
Previous

Ongeval tijdens werk: wat nu?

Next
Next

Alles over de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht