Ongeval tijdens werk: wat nu?

ongeval tijdens werk

Geen risico-inventarisatie, te weinig veiligheidsinstructies of werken met materiaal zonder goedgekeurde veiligheidsvoorwaarden: dit is slechts een greep uit de factoren die bijdragen aan de duizenden ongevallen op de werkvloer die ieder jaar in Nederland gebeuren. Deze werkgerelateerde ongevallen variëren van een vinger tussen de schuifdeur waarbij een pleister voldoende is, tot dodelijke ongelukken zoals het vallen uit een hijskraan. Hoe goed je soms ook denkt op te letten: een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je te maken krijgt met een ongeval moet je de juiste acties kunnen ondernemen. En daarom vertellen wij je in dit blog alles over een ongeval tijdens werk.

Wat is een ongeval tijdens werk?

Een ongeval tijdens werk is een ongeluk tijdens werktijd waardoor een werknemer verwondingen heeft opgelopen. Dit kan vreselijk mis gaan. Het komt wel eens voor dat een dergelijk ongeval een werknemer in zulke mate verwondt, dat hij of zij arbeidsongeschikt wordt of zelfs komt te overlijden. Bij een ongeval tijdens werk kan het gaan om een bedrijf, instelling, (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Verder wordt de term ‘tijdens werk’ ruim opgevat. Ook buiten de werkvloer kan er namelijk sprake zijn van een ‘ongeval tijdens werk’: een zakenreis, bedrijfsuitje of verkeersongeval behoren óók tot een ongeval tijdens werk.

Wil je weten wanneer je recht hebt op schadevergoeding bij een ongeval tijdens werk? Lees dan ook eens onze blog Wat is een bedrijfsongeval en wanneer heb je recht op schadevergoeding?

Verkeersongeval tijdens werktijd

Een verkeersongeval tijdens werktijd geldt ook als een ongeval tijdens werk. Het is dan aan de werkgever om meteen een melding te maken bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Zij zullen dan een ongevallenonderzoek verrichten waarbij ze onder meer kijken naar de schade aan het voertuig en het lichamelijk letsel. Als werknemer wil je een verkeersongeval natuurlijk voorkomen. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet:

  • Wees jezelf bewust van de gevaren van bellen in de auto;

  • Informeer jezelf over veilig rijden en de gevolgen van een verkeersongeval tijdens werk;

  • Onderhoud je auto goed;

  • Als je dan toch een telefoontje moet plegen; doe dit handsfree.

Wat te doen bij een ongeval op het werk?

Als je betrokken raakt bij een ongeval tijdens werk kun je je werkgever hiervoor aansprakelijk stellen. De werkgever beschikt namelijk over een zogeheten zorgplicht. Dit houdt in dat het aan hem is om de werkruimte zorgvuldig in te richten en te voorzien van veiligheidsvoorschriften. Deze zorgplicht is heel uitgebreid. Zelfs de bescherming tegen mentale schade, zoals een burn-out valt hieronder. Bij een ongeval op het werk hoef je dus alleen maar aan te tonen dat je schade hebt geleden tijdens het uitvoeren van je werk. Het is vervolgens aan je werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Het is dus wel van belang dat er een verband is tussen je letsel en het ongeval op het werk. Zo nu en dan ontstaat er over dit verband een discussie tussen werkgever en werknemer. Het is dan raadzaam om je te laten bijstaan door een deskundig advocaat. Neem daarom gerust contact met ons op als je tegen vragen aanloopt.

Wat als de werknemer aansprakelijk is bij een ongeval tijdens werktijd?

In Nederland is een werkgever bij een ongeval op het werk bijna altijd aansprakelijk voor de financiële schade. Hij is hier veelal ook goed voor verzekerd. Er zijn echter ook uitzonderingen wat betreft aansprakelijkheid. De werkgever is niet aansprakelijk als hij zijn zorgplicht gewoon is nagekomen of als de schade niet door het ongeval tijdens werk komt. Er is dan bijvoorbeeld sprake van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Ook kan het voorkomen dat een derde partij verantwoordelijk is.

Hoe ongeval tijdens werk voorkomen?

Zorg ervoor dat je de veiligheidseisen en protocollen van je bedrijf kent. Ze zijn er immers niet voor niets. Verder is het voor een werkgever verstandig om een preventiemedewerker aan te stellen. Het is zinvol om werknemers instructies te geven over een veilige werkomgeving. Zo is het aan de werkgever om te zorgen voor een goed arbobeleid, veilig werkplekken en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien zorgt een gezonde, veilige werkomgeving voor meer werkplezier. Een win-win situatie dus!

Advies nodig?

Of je nu bent uitgegleden op een gladde vloer of bent gevallen van een ladder, wij willen jou hier graag bij helpen. Vertel ons wat er is gebeurd en vraag ons vrijblijvend om advies. De Arbeidsrecht Advocaat zal je vertellen hoe het met de verantwoordelijkheid voor het ongeval zit en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Neem daarom gerust contact met ons op, dan kijken wij wat we voor je kunnen betekenen.

Previous
Previous

Eerder stoppen bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd? Dit is de opzegtermijn.

Next
Next

Wat te doen bij een arbeidsconflict?