Alles over de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

Arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

Arbeidsrelaties komen voor in alle vormen en maten. Zo zijn er ook werkgevers die flexibele arbeidsrelaties willen aangaan met oproepkrachten. Oproepkrachten zijn werknemers die pas komen werken als de werkgever hem/haar oproept. Zij sluiten dan een arbeidsovereenkomst af met uitgestelde prestatieplicht (MUP). Er bestaan verschillende soorten oproepkrachten. Door gebrek aan kennis tussen de verschillende contracten gaat het zo nu en dan mis. Wat is een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht? En wat voor soort MUP-contracten bestaan er allemaal? De Arbeidsrecht Advocaat legt het graag voor je uit.

Wat is een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht?

Een arbeidsovereenkomst op afroep is een verzamelnaam voor nul-urencontracten en 'min-max'-contracten. Het gaat om contracten met een uitgestelde prestatieplicht: de werkgever roept de werknemer op als er werk beschikbaar is en de werknemer is vervolgens verplicht om te komen. Kenmerkend voor deze MUP-contracten is dat het aantal te werken uren niet duidelijk is vastgelegd. Bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht wordt er een keuze gemaakt tussen bepaalde- of onbepaalde tijd. De werkgever kan, zoals hierboven ook al besproken twee soorten MUP-contracten afsluiten: het nul-urencontract en een min-max contract. Maar ook een voorovereenkomst behoort tot een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht.

Nul-urencontract

Een nul-urencontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen vaste werkuren staan. Bij deze vorm van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht kan het dus voorkomen dat de werknemer flexibel wordt opgeroepen. Er zitten hier wel wat voorwaarden aan verbonden. De werknemer moet verplicht op komen dagen en de werkgever moet bij oproep minimaal drie uur uitbetalen. Ook als er geen werk wordt verricht. Een werknemer kan ontslagen worden bij een nul-urencontract. Er ontstaat verwijtbare werkloosheid zodra de werknemer het werk niet goed uitvoerde door bijvoorbeeld: onwettig verzuim, te laat komen, gevangenisstraf of gebrekkige motivatie.

Min-max contract

Ook het min-max contract behoort tot een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht. Het is als het ware een combinatie tussen een normaal contract en een oproepcontract. In het contract staat hoeveel de werknemer minimaal en maximaal gaat werken. Er wordt dan vastgesteld waar de werknemer allemaal recht op heeft en hoeveel de werkgever mag vragen. Ook hiervoor geldt, net zoals bij het nul-urencontract, dat de werknemer minimaal drie uur uitbetaald moet krijgen. De werknemer is verplicht arbeid te leveren tot het maximumaantal overeengekomen uren. Daarentegen is de werkgever verplicht de werknemer op te roepen voor het minimumaantal overeengekomen uren. Desondanks kan het voorkomen dat de werkgever de werknemer niet voor het minimumaantal uren oproept. In dit geval houdt de werknemer recht op deze uren en ligt het risico dus bij de werkgever.

Voorovereenkomst

De laatste vorm van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht is een oproep in de vorm van een voorovereenkomst. In dit MUP-contract staat dat de werkgever de werknemer mogelijkerwijs zal oproepen. Bij dit contract is de werknemer niet verplicht te werken als de werkgever hem of haar oproept. Ook de werkgever is bij deze vorm van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht niet verplicht om de werknemer op te roepen. Op deze manier is er geen sprake van een gezagrelatie. Zodra de werknemer een oproep accepteert komt er een arbeidsovereenkomst tot stand.

Aanbod vast aantal uren na arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht van 1 jaar

Een werkgever mag zijn of haar werknemer maximaal een jaar laten werken met een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht. Na deze periode krijgt de werknemer recht op een vast aantal uren per week. Dit aanbod van een vast aantal uren moet binnen een maand gebeuren. Bovendien moet dit aanbod overeenkomen met het gemiddelde aantal uren dat de werknemer het afgelopen jaar heeft gewerkt. De werknemer is echter niet verplicht om gehoor te geven aan dit aanbod.

Doorbetaling loon bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

Het is handig om te weten hoe het aanvragen van werk bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht werkt. Als het aantal te werken uren van tevoren niet duidelijk is afgestemd kunnen er namelijk misvattingen ontstaan. Als de werkgever binnen 4 dagen voor aanvang het werk (voor een deel) intrekt of als hij de tijden wijzigt heeft de werknemer recht op het loon voor het aantal uren waar hij of zij voor was gevraagd. Een oproep moet schriftelijk worden ingetrokken (bijvoorbeeld e-mail of Whatsapp), een mondelinge intrekking is niet geldig.

Hulp nodig bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht?

De Arbeidsrecht Advocaat heeft veel ervaring en expertise als het aankomt op arbeidsrecht. Denk hierbij aan ontslag door ziekte, een arbeidsconflict, ontbinding, het aanvechten van ontslag op staande voet, beëindigingsvergoedingen en proeftijd. Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen en controleren van en adviseren bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht. Wil je dus meer weten over je rechten bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht? Wij staan jou graag bij. We zullen per situatie kijken wat er nodig is om jouw doel te behalen. Neem dus snel contact met ons op.

Previous
Previous

Wat te doen bij een arbeidsconflict?

Next
Next

Boetebeding arbeidsovereenkomst: wat betekent het en wanneer mag een werkgever dit opleggen?