Wat is een bedrijfsongeval en wanneer heb je recht op schadevergoeding?
Een bedrijfsongeval of arbeidsongeval is een ongeluk tijdens het werk, waarbij schade wordt opgelopen. Volgens het CBS waren er in 2019 ruim 93.000 bedrijfsongevallen, die zo ernstig waren dat de slachtoffers vier of meer dagen niet konden werken. Zo’n ongeluk kan gebeuren tijdens werktijd of pauze op een werkplaats of kantoor. Maar wat komt er allemaal kijken bij een bedrijfsongeval, ofwel arbeidsongeval? Wanneer moet zo’n ongeval gemeld worden en wat zijn de plichten van de werkgever? Lees het hieronder.
Wat is een bedrijfsongeval of arbeidsongeval?
Volgens de Arbowet is een bedrijfsongeval of arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk waarbij schade wordt opgelopen, bijvoorbeeld op een kantoor, magazijn of werkplaats. Zo’n ongeval gebeurt tijdens werktijd en leidt tot schade aan de gezondheid. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder de definities van bedrijfsongeval en arbeidsongeval vallen, tenzij het naar werk of van werk is.
Wanneer is het een bedrijfsongeval? Voorbeelden op een rij
Er is sprake van een bedrijfsongeval wanneer een werknemer slachtoffer is van een ongeval op het werk. Hieronder een aantal concrete voorbeelden van een arbeidsongeval:
Een heftruckongeval
Een ongeval tijdens het laden en lossen
Ongeval met een machine
Verkeersongeval onder werktijd
Ongeval op een bouwplaats
Bedrijfsongeval tijdens een bedrijfsuitje
Een val tijdens het werk
Er zijn uiteraard meer voorbeelden denkbaar.
Aansprakelijkheid van de werkgever
Een werkgever is meestal aansprakelijk voor een bedrijfsongeval, ofwel arbeidsongeval. Wanneer een bedrijfsongeval ontstaat doordat de werkgever zich niet aan de zorgplicht heeft gehouden, is de werkgever aansprakelijk voor de schade. De werknemer moet wel bewijzen dat hij of zij schade heeft en dat dit komt door het bedrijfsongeval. De werkgever is niet aansprakelijk als hij of zij zich aan de zorgplicht heeft gehouden of als de schade niet door het bedrijfsongeval komt.
De werkgever heeft dus een zorgplicht. Dat betekent dat hij of zij moet zorgen voor een veilige werkplek en zoveel mogelijk moet voorkomen dat de werknemers ziek worden of een ongeval krijgen. De werkgever moet de werknemers instrueren over hoe je veilig werkt en moet controleren of de veiligheidsregels worden nageleefd. De machines op de werkvloer moeten geregeld gekeurd worden. Kortgezegd moet de werkgever zich bewust zijn van de gevaren en risico’s op de werkplek en hier maatregelen voor treffen wanneer dit nodig is. Door de zorgplicht is de werkgever vaak aansprakelijk voor een bedrijfsongeval.
Het is bij dit soort zaken aan te raden om een advocaat gespecialiseerd in arbeidszaken in te schakelen, zoals De Arbeidsrecht Advocaat, zeker als je op je werk letsel hebt opgelopen. Wij kunnen je helpen bij het verkrijgen van een schadevergoeding.
Waar heb ik recht op bij een bedrijfsongeval?
Als de werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval of arbeidsongeval en de werknemer heeft schade opgelopen, dan heeft de werknemer recht op schadevergoeding. De schade moet vastgesteld worden door de verzekeraar die een vergelijking zal maken tussen de situatie vóór en na het ongeval. De hoogte van deze vergoeding hangt af van een aantal zaken, zoals de ernst van de klachten en of de schade blijvend is. Ook is de hoogte van de schadevergoeding afhankelijk van hoeveel extra kosten de werknemer moet maken, doordat hij of zij niet kan werken. Alle kosten die de werknemer zonder het ongeval niet had gemaakt, kunnen geclaimd worden.
Eigen schuld werknemer?
Als het bedrijfsongeval de eigen schuld is van de werknemer, dan is de werkgever niet aansprakelijk voor de schade en krijgt de werknemer geen schadevergoeding. In de praktijk is de werknemer vaak alleen aansprakelijk bij opzet of bewuste roekeloosheid. De werkgever moet dan bewijzen dat het de eigen schuld is van de werknemer. De rechter bepaalt dan of het ongeluk veroorzaakt is door opzet.
Bedrijfsongeval in de bouw
Veelvoorkomende bedrijfsongevallen gebeuren op een bouwplaats of wanneer er gewerkt wordt met speciale machines. Op een bouwplaats gelden extra veiligheidsregels. Zo moet de werkgever genoeg beschermingsmiddelen aanschaffen voor zijn of haar werknemers, zoals een helm, veiligheidsschoenen en speciale handschoenen. Valgevaar moet voorkomen worden door steigers, ladders en dakranden goed te beveiligen.
Bedrijfsongeval melden
Als er sprake is van een bedrijfsongeval dan moet het ongeval gemeld worden bij de werkgever. Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht om een bedrijfsongeval, ofwel arbeidsongeval, te melden bij de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) als het ongeval heeft geleid tot een ziekenhuisopname of blijvend letsel. De inspectie start dan een onderzoek naar wat er precies is gebeurd.
Juridische hulp bij een bedrijfsongeval? De Arbeidsrecht Advocaat staat je bij
Is er letselschade opgelopen tijdens het werk en wil je hier compensatie voor? De Arbeidsrecht Advocaat kan je helpen met het vorderen van schadevergoeding of met het beoordelen of jouw werkgever inderdaad verplicht is om aan jou schadevergoeding te betalen als gevolg van een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. Ook als werkgever kun je bij ons terecht. In de meeste gevallen is de werkgever voor een bedrijfsongeluk verzekerd. Het is verstandig om een deskundige zoals De Arbeidsrecht Advocaat in te schakelen in dit soort zaken. Neem daarom contact met ons op. Wij helpen je graag verder.