De betekenis van de meest voorkomende termen rondom arbeidszaken

arbeidszaken termen

Duik je in de wereld van de arbeidszaken, dan kom je al snel de nodige termen tegen. Wanneer je deze termen voor het eerst ziet, is het waarschijnlijk lastig te begrijpen wat het precies betekent. Om het iets overzichtelijker voor je te maken, hebben we een ‘alfabet’ klaargezet vol termen rondom arbeidszaken en hun betekenis. Vraagt iemand je iets over een transitievergoeding of een loonvordering? Met deze lijst weet jij het juiste antwoord.

Termen rondom arbeidszaken en hun betekenis

Aanzegvergoeding

De werkgever moet op tijd (uiterlijk 1 maand voor je contract afloopt) laten weten of hij of zij de tijdelijke arbeidsovereenkomst verlengt. Dit heet ‘aanzeggen’. Laat de werkgever niets weten over een eventuele verlenging, dan heeft de werknemer recht op een aanzegvergoeding. De werknemer heeft dan recht op maximaal 1 maandsalaris. Is de werkgever te laat met de aanzegging? Dan heeft de werknemer  recht op een vergoeding voor iedere dag dat de werkgever te laat is. 

Arbeidsconflict

Kort gezegd is een arbeidsconflict een conflict op het werk. Er kan een arbeidsconflict ontstaat, doordat een werknemer bijvoorbeeld een nieuwe leidinggevende krijgt waarmee het niet botert vanwege diverse redenen. Zo kan de werkgever van mening zijn dat de werknemer niet voldoet aan de verwachtingen, waardoor een moeizame relatie ontstaat. Het is belangrijk om dit conflict op te lossen en in gesprek te gaan. Lost dit het arbeidsconflict niet op, dan is het aan te raden om actie te ondernemen. De Arbeidsrecht Advocaat helpt bij arbeidsconflicten

Arbeidsongeschiktheid

Onder arbeidsongeschiktheid wordt verstaan het niet in staat zijn arbeid te verrichten. Iemand kan geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, wat vaak een lichamelijke of psychische oorzaak heeft. 

Arbeidsongeval

Volgens de Arbowet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder bedrijfsongeval en arbeidsongeval vallen. Er is géén sprake van een bedrijfsgeval als het letsel ontstaat bij het naar of van werk rijden. 

Arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de werknemer zich in dienst van de werkgever verbindt om tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Om te kunnen spreken van een arbeidsovereenkomst moet er sprake zijn van arbeid, loon en een duidelijke verhouding tussen werknemer en werkgever. 

  • Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is er tussen de werkgever en werknemer afgesproken hoe lang de arbeidsverhouding duurt. De einddatum van de werkzaamheden is opgenomen in het contract. De arbeidsovereenkomst eindigt dan automatisch op de afgesproken datum. Soms is de precieze einddatum niet bekend, maar eindigt de arbeidsovereenkomst na afloop van een project.

  • Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd 

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt ook wel een ‘vast contract’ genoemd. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een overeenkomst waar geen einddatum aan is gekoppeld. Wanneer er sprake is van ‘onbepaalde tijd’, zal er dus niets in de arbeidsovereenkomst staan over het aflopen daarvan op een vastgestelde datum.

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht is de tak van het recht die de verhouding tussen de werkgever en werknemer regelt. Een werknemer is iemand die zich contractueel door middel van een arbeidsovereenkomst toe verbindt ‘arbeid’ uit te voeren in ruil voor loon. Binnen het arbeidsrecht zijn diverse wetten opgenomen, die de verhoudingen tussen werkgever en werknemer regelen. 

Billijke vergoeding

Een billijke vergoeding is een extra ontslagvergoeding die een rechter aan een werknemer toewijst als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Deze vergoeding komt dan boven op de wettelijke transitievergoeding (betekenis vind je hieronder). Het doel van de billijke vergoeding is het compenseren van de werknemer voor de gevolgen van het ontslag. De hoogte van de vergoeding wordt door de rechter vastgesteld en is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Contractverlenging

Loopt het tijdelijke contract af en zijn beide partijen tevreden over de gang van zaken? Dan krijgen partijen te maken met een contractverlenging voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij ieder nieuw contract mogen nieuwe arbeidsvoorwaarden worden afgesproken. 

Eenzijdig wijzigingsbeding

De voorwaarden van een arbeidsovereenkomst mogen in principe alleen aangepast worden wanneer zo’n dergelijke bepaling (eenzijdig wijzigingsbeding) is opgenomen in het arbeidscontract. Een werkgever mag niet zomaar eenzijdig een aanpassing doen in je arbeidsvoorwaarden zonder jouw instemming. Er moet een gegronde reden zijn voor een eenzijdige wijziging.

Gedeeltelijke ontbinding arbeidsovereenkomst 

De werkgever en werknemer kunnen samen schriftelijk overeenkomen de arbeidsovereenkomst gedeeltelijk te beëindigen. Er kan een nieuwe, aangepaste arbeidsovereenkomst met bijvoorbeeld minder uren volgen, op voorwaarde dat beide partijen hiermee instemmen. Daarnaast kan de arbeidsovereenkomst gedeeltelijk ontbonden worden op grond van wanprestatie. 

Loonvordering 

Wanneer een werkgever het loon niet uitbetaalt, kan de werknemer een loonvordering indienen. Kan de werkgever het loon niet betalen vanwege bedrijfseconomische redenen, dan zijn er andere mogelijkheden die wellicht meer passend zijn dan een loonvordering.

Ontbindende voorwaarde arbeidsovereenkomst 

Een ontbindende voorwaarde beëindigt de arbeidsovereenkomst op het moment dat de voorwaarde zich voordoet. Deze voorwaarde wordt doorgaans overeengekomen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst.

Ontbinding arbeidsovereenkomst

De ontbinding van de arbeidsovereenkomst is een middel voor zowel de werkgever als de werknemer om de arbeidsovereenkomst op te zeggen wegens verschillende redenen. De indienende partij moet vervolgens hard maken dat er sprake is van een gegronde reden waarom de arbeidsovereenkomst niet langer kan voortduren.

Ontslag

Ontslag is meestal een eenzijdige beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werkgever of werknemer. Ontslag wordt ook wel ‘opzegging’ genoemd. Behalve bij ontslag op staande voet moet de opzeggende partij de afgesproken opzegtermijn in acht nemen. Voor de werkgever zijn er meestal extra vereisten voor ontslag ter bescherming van de werknemer, zoals procedures die moeten worden gevolgd voor een rechtsgeldig ontslag.

Opzegtermijn 

De opzegtermijn is de periode tussen het moment waarop de ene partij tegen de ander zegt dat hij of zij een einde wil maken aan de arbeidsovereenkomst en de dag waarop de werknemer voor het laatst formeel in dienst is bij de werkgever. 

Schadevergoeding

Een werkgever die onregelmatig opzegt is schadeplichtig tegenover de werknemer. De schadevergoeding is gelijk aan het bedrag aan (bruto) loon dat een werkgever had moeten betalen in het geval dat de opzegtermijn in acht zou zijn genomen. Dit noemt men een gefixeerde schadevergoeding. 

Stilzwijgende verlenging arbeidsovereenkomst

Een stilzwijgende verlenging van een arbeidscontract is een verlenging van een tijdelijk contract van de werknemer en daarmee het dienstverband, zonder dat hierover gesproken is. In de praktijk komt dit soms voor, omdat niet alle werkgevers in de gaten houden wanneer tijdelijke contracten binnen hun bedrijf of organisatie aflopen.

Transitievergoeding

De transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop de werknemer volgens de wet recht heeft wanneer de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd of niet wordt verlengd. De hoogte van de transitievergoeding, die de werkgever betaalt bij ontslag, wordt bepaald op basis van twee onderdelen: het maandsalaris en de duur van het dienstverband.

Vaststellingsovereenkomst 

De vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij twee of meer partijen een bindende regeling treffen, soms ter voorkoming van een geschil, maar meestal om een bestaand geschil op te lossen. Veel vaststellingsovereenkomsten worden gesloten na schikkingsonderhandelingen bij een gerechtelijke procedure. In het arbeidsrecht wordt hiermee meestal bedoeld de beëindigingsovereenkomst die partijen sluiten bij een beëindiging met wederzijds goedvinden van de arbeidsovereenkomst.

Ziekteverzuim

Onder ziekteverzuim wordt verstaan het niet verschijnen op het werk van een werknemer wegens ziekte. In veel gevallen is het logisch dat er verzuim ontstaat doordat iemand ziek is, maar dat hoeft niet altijd de reden te zijn. 

De Arbeidsrecht Advocaat: voor al je arbeidszaken

De bovengenoemde termen rondom arbeidszaken zijn begrippen die je vaak tegenkomt binnen het arbeidsrecht. Heb je hulp nodig op het gebied van arbeidsrecht? Stuur ons dan een bericht met jouw vraag. Wij kijken dan vrijblijvend hoe we je het beste kunnen helpen. Voor mensen met een smalle beurs gaan we zo goed als kosteloos aan de slag. De Arbeidsrecht Advocaat staat voor iedereen klaar die te maken heeft met diverse arbeidszaken. Neem daarom contact met ons op. 

Previous
Previous

Wat is een loonvordering en hoe kan De Arbeidsrecht Advocaat daarbij helpen?

Next
Next

De Arbeidsrecht Advocaat: de diensten van dé advocaat voor arbeidszaken