De loonkloof: wat je moet weten wanneer vrouwen minder betaald krijgen dan mannen

loonkloof man vrouw

Als je dacht dat vrouwen tegenwoordig altijd hetzelfde betaald krijgen als mannen, dan heb je het helaas mis. Een vrouw die hetzelfde werk doet als een man verdient gemiddeld 7 procent minder in het bedrijfsleven en 5 procent bij de overheid. Er is dus nog steeds een verschil tussen het salaris van een man en een vrouw. Daarom vertellen we je hier alles over deze loonkloof tussen man en vrouw en wat je kunt doen als jij hiermee te maken krijgt. De Arbeidsrecht Advocaat staat voor je klaar bij conflicten rondom de loonkloof.

Loonkloof man vrouw

Vrouwen doen dus hetzelfde werk, maar krijgen daar niet altijd evenveel betaald. Je zou denken dat toen in 1957 de regel ‘gelijk loon voor gelijk werk’ geïntroduceerd werd, man en vrouw aan het einde van elke maand hetzelfde bedrag op hun rekening gestort zouden krijgen. Helaas is dat in veel gevallen niet zo. Het verschil in salaris tussen man en vrouw noem je ook wel de loonkloof. De exacte betekenis van de loonkloof is het verschil in het bruto uurloon tussen mannen en vrouwen. Dan moet je denken aan het salaris dat op je loonstrookje verschijnt, nog vóór de inkomstenbelastingen en sociale zekerheid bijdragen daarvan afgetrokken worden. Het komt dus vaak voor dat dit bij vrouwen lager ligt dan bij mannen.

Verschil salaris man en vrouw in Europa

Het Europees Parlement heeft berekend dat de loonkloof in 2019 op 14,1 procent lag. Dit percentage wordt gelukkig wel elk jaar lager. Hoewel de loonkloof in Nederland al op zo’n 14 procent ligt, is dat nog laag vergeleken bij Estland. Met een percentage van 21,7 % heeft dit Europese land veruit de grootste loonkloof tussen man en vrouw. In Luxemburg blijkt het verschil aan salaris tussen man en vrouw daarentegen minder groot: bij onze Zuiderburen is de loonkloof slechts 1,3 %.

Waarom krijgen vrouwen minder betaald dan mannen? 

Je zou denken dat er in de huidige maatschappij geen onderscheid meer wordt gemaakt in de kwaliteiten tussen een man of vrouw. Die tijd behoort eerder aan een vorige eeuw, toch? Nee, helaas zijn niet alle werkgevers met hun tijd meegegroeid. Toch is die loonkloof tussen man en vrouw niet áltijd de schuld van ouderwetse denkbeelden. De redenen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen kunnen ook te maken hebben met de werkgelegenheid, maar ook het opleidingsniveau en de werkervaring spelen een rol. De berekening wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) namelijk gecorrigeerd op maar liefst twintig factoren. Denk hierbij aan de sector én of de werknemer een leidinggevende functie heeft of niet. 

Vrouwen werken minder, maar zijn hoger opgeleid

In die twintig factoren van het CBS, spelen ook de hoeveelheid uren in het arbeidscontract een belangrijke rol in de loonkloof. Zo werken mannen volgens het CBS gemiddeld 33 uur per week en vrouwen 25. Dit gegeven heeft ook weer invloed op de loonkloof. Dat deze wel steeds minder hoog wordt, komt omdat veel vrouwelijke werknemers tegenwoordig hoger zijn opgeleid, vergeleken met de mannelijke werknemer. Zo was de loonkloof 10 jaar geleden nog zo’n 20 procent en ligt de kloof nu dus rond de 14 procent.

Loonkloof man-vrouw versus gendergelijkheid

Een lagere loonkloof in een land wil overigens niet per se zeggen dat er meer gendergelijkheid is doorgedrongen tot de maatschappij. Een lagere loonkloof kan juist ook betekenen dat er minder vrouwen op de arbeidsmarkt zijn. Een hogere loonkloof kan dan weer betekenen dat er bijvoorbeeld weer meer vrouwen zijn die parttime zijn gaan werken: het moet allemaal in perspectief worden geplaatst.

Richtlijnen van de Europese Commissie

Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt om de loonkloof tussen mannen en vrouwen steeds verder te dichten. Als het aan de Europese Commissie ligt worden werkgevers namelijk straks verplicht om hun looninformatie jaarlijks te publiceren. Dit zorgt voor veel meer transparantie over dit onderwerp. Hiervoor heeft de Europese Commissie in maart 2021 een voorstel gedaan. Als deze maatregel wordt aangenomen, dan komt er ook officieel het recht om te weten hoeveel werknemers betaald krijgen die hetzelfde werk doen.

Loonkloof tussen mannen en vrouwen sneller opsporen

Komt deze nieuwe wetgeving erdoor, dan mogen werkgevers nieuwe sollicitanten ook niet meer naar vorige salarissen bij andere werkgevers vragen. Een loonkloof tussen man en vrouw is hiermee dus sneller opgespoord. Het voorstel van afgelopen maart ligt nog ter goedkeuring bij het Europees Parlement verenigd in de Europese Raad. Ook moeten 27 Europese regeringsleiders hier hun akkoord op geven. Lukt dit, dan hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijn in de nationale wetgeving te verwerken.

Hulp bij een te grote loonkloof tussen man-vrouw

Of de nieuwe wetgeving nu wel of niet wordt aangenomen en los van de omstandigheden rondom de loonkloof, kan een scheve verhouding in salaris tussen man en vrouw al onterecht zijn. In dat geval sta je in je recht om hier iets tegen te doen. Hoewel je zo’n arbeidsconflict het liefst wil voorkomen, kan het soms niet anders. Heb jij een geschil met je werkgever over de loonkloof? Dan kan De Arbeidsrecht Advocaat je hierbij helpen! Ook als de arbeidsovereenkomst bij jouw werkgever niet correct is, is het mogelijk om De Arbeidsrecht Advocaat in te schakelen, evenals bij een beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Zowel voor werkgevers als werknemers is het mogelijk om contact met ons op te nemen. Wij gaan graag voor je aan de slag!

Previous
Previous

Een automatische verlenging van de arbeidsovereenkomst: wat zijn je rechten?

Next
Next

Beëindiging arbeidsovereenkomst? Belangrijke informatie op een rij