Een automatische verlenging van de arbeidsovereenkomst: wat zijn je rechten?

automatische verlenging arbeidsovereenkomst

Als je in dienst bent van een bedrijf, dan krijg je te maken met allerlei zaken rondom je arbeidscontract. Begin je aan een nieuwe baan, dan stelt je werkgever een contract op voor bijvoorbeeld een halfjaar of een jaar met een einddatum. Vergeet je werkgever deze einddatum en blijf jij gewoon netjes op het werk verschijnen, dan treedt er vaak automatische verlenging van de arbeidsovereenkomst op na verloop van tijd. In deze blog leggen we je alles uit over je rechten na zo'n contractverlenging.

Wat is een arbeidsovereenkomst?

 Laten we beginnen met wat een arbeidsovereenkomst is. Dit zijn de (schriftelijke) afspraken tussen werknemer en werkgever, waarbij de werknemer in dienst treedt bij de werkgever. In de arbeidsovereenkomst die jullie samen opstellen staan alle afspraken die over het dienstverband gaan. Het maakt daarbij niet uit of het om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vaste aanstelling) of voor bepaalde tijd gaat. Zaken die hierin opgenomen worden zijn de functieomschrijving, het bijbehorende salaris en de opzegtermijn. De arbeidsovereenkomst moet in principe schriftelijk worden vastgelegd, maar ook zonder dat de afspraken op papier staan is het al mogelijk om een (mondelinge) arbeidsovereenkomst te hebben. 

Stilzwijgende contractverlenging

 Werkgevers verstrekken vaak een aantal keren achter elkaar een tijdelijk contract met een bepaalde einddatum. Een beëindiging van de arbeidsovereenkomst is dan sneller mogelijk dan bij een vaste aanstelling en dat geeft werkgevers een veilig gevoel. Ook zijn de kosten voor hen dan lager. Toch zijn er regels in Nederland over hoe vaak je zo'n tijdelijk contract mag verlengen én tegen welke voorwaarden. Als het te vaak gebeurt, óf wanneer de werkgever bijvoorbeeld vergeet het tijdelijke contract te verlengen, kan een automatische verlenging van de arbeidsovereenkomst optreden. We leggen je uit hoe dit zit.

Wat is een stilzwijgende contractverlenging?

Een stilzwijgende verlenging van een arbeidscontract is een verlenging van het tijdelijke contract van een werknemer, zonder dat hierover nadere afspraken zijn gemaakt. Het is de bedoeling dat een werkgever minstens één maand voor de einddatum van je arbeidscontract schriftelijk laat weten of hij je contractverlenging aanbiedt of niet. Dit noemt men de ‘aanzegplicht’. Doet de werkgever dit niet, of korter dan één maand van tevoren, dan is de werkgever je sowieso een boete verschuldigd van maximaal één bruto maandsalaris.

Wanneer je na de einddatum van de overeenkomst nog zou doorwerken, dan wordt het contract stilzwijgend verlengd. Als je bijvoorbeeld een contract had voor een halfjaar, en na de einddatum uit je overeenkomst werk je nog een dag, dan loopt je contract nog eens zes maanden door. Je kunt je voorstellen dat dit zeker bij de wat grotere bedrijven regelmatig gebeurt, puur omdat niet alle werkgevers in de gaten houden wanneer tijdelijke contracten binnen hun bedrijf aflopen. Dat is echter wel hun eigen verantwoordelijkheid en is in de wet dus ook zo geregeld, meestal ten gunste van de werknemer. Zo'n automatische verlenging van de arbeidsovereenkomst duurt maximaal één jaar.

Wanneer wordt een tijdelijk contract een vaste aanstelling?

Het gebeurt niet vaak, maar soms komt het voor dat door een stilzwijgende verlenging een tijdelijke arbeidsovereenkomst ineens verandert in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De wet zegt namelijk dat wanneer je langer dan drie jaar meerdere tijdelijke contracten voor hetzelfde soort werk hebt ontvangen, je contract stilzwijgend in een vast contract wordt verlengd.

Juridisch advies bij automatische verlenging arbeidsovereenkomst

Het kan dus wel voorkomen dat jouw werkgever van plan was om je arbeidsovereenkomst te beëindigen, maar de exacte einddatum van je contract is vergeten. Wanneer jij dan gewoon op je werk verschijnt en de werkgever er ineens achter komt dat hij van plan was om je te laten gaan, dan sta je in je recht wanneer je aangeeft dat de arbeidsovereenkomst door is blijven lopen.

Zoals eerder gezegd is het de wettelijke plicht van de werkgever om jou minstens één maand van tevoren op de hoogte te stellen van zijn plannen met betrekking tot jouw arbeidsovereenkomst. Doet hij dat niet én werk je door, dan is de arbeidsovereenkomst stilzwijgend verlengd. Als jouw werkgever weigert om dit te erkennen en je door te betalen, dan kan je dit juridisch aanvechten. Door onze jarenlange ervaring met arbeidsovereenkomsten kan De Arbeidsrecht Advocaat je hierbij adviseren, of het nu gaat om bepaalde of onbepaalde tijd.

Hulp nodig bij al dan niet stilzwijgende contractverlenging?

Heb je hulp nodig bij een situatie van stilzwijgende contractverlenging? Zowel voor werkgevers als werknemers is het mogelijk om contact met ons op te nemen. Stuur ons een bericht met je vraag en de situatie in je eigen woorden en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de zaak te bespreken. Het eerste gesprek is sowieso vrijblijvend en kosteloos.

Previous
Previous

Boetebeding arbeidsovereenkomst: wat betekent het en wanneer mag een werkgever dit opleggen?

Next
Next

De loonkloof: wat je moet weten wanneer vrouwen minder betaald krijgen dan mannen