Boetebeding arbeidsovereenkomst: wat betekent het en wanneer mag een werkgever dit opleggen?

boetebeding-arbeidsovereenkomst

Start je met een nieuwe baan, dan horen hier bepaalde voorwaarden en regels bij waar jij je als werknemer aan moet houden tijdens het dienstverband. Naast dat je salaris krijgt uitbetaald van je werkgever, verwacht jouw werkgever dat je je aan bepaalde regels houdt die gelden binnen het bedrijf. Overtreed je deze regels, dan kun je te maken krijgen met een boetebeding dat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Wat een boetebeding precies inhoudt en wanneer dit beding nietig verklaard kan worden, bespreken we in dit blog. 

Wat is een arbeidsovereenkomst? 

Als je met een nieuwe baan start, wordt er eerst een contract opgesteld waarin alle afspraken tussen werkgever en werknemer vermeld staan. Denk hierbij aan de duur van de overeenkomst, het aantal uren dat je werkt per week, het salaris en het aantal vakantiedagen. Deze (schriftelijke) afspraken waarbij de werknemer zich met de werkgever verbindt om tegen uitbetaling van loon arbeid te verrichten, noem je ook wel de arbeidsovereenkomst, die voor bepaalde of voor onbepaalde tijd (vaste aanstelling) is aangegaan.

Tot slot hoort in de arbeidsovereenkomst ook de functieomschrijving van de werknemer te staan, het bijbehorende salaris en de opzegtermijn. Een arbeidsovereenkomst moet schriftelijk worden vastgelegd, maar een mondelinge arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer is in sommige gevallen ook mogelijk. 

Wat is een boetebeding in de arbeidsovereenkomst? 

Nu we weten wat een arbeidsovereenkomst is, maken we concreet wat een boetebeding in een arbeidsovereenkomst precies betekent. Zoals eerder uitgelegd, is het belangrijk dat de functieomschrijving van de werknemer en de bijbehorende verplichtingen vermeld staan in de arbeidsovereenkomst, zodat de werknemer weet aan welke afspraken en voorwaarden hij of zij zich moet houden.

Werkgevers hebben de mogelijkheid om, in overeenstemming met de werknemer, een boetebeding in het contract te laten opnemen waarbij de werknemer een boete verschuldigd is aan de werkgever als hij bepaalde voorschriften in het contract overtreedt. Het is ook mogelijk dat een boetebeding is opgenomen in de cao, maar dan moet er in de arbeidsovereenkomst wel een verwijzing naar staan. 

Wanneer mag een werkgever een boetebeding opleggen? 

Een boetebeding in de arbeidsovereenkomst houdt dus in dat de werkgever de werknemer een (geld)boete kan opleggen wanneer de werknemer zich niet aan de afgesproken regels in het contract heeft gehouden. De voorschriften die de medewerker niet mag overtreden en de bijbehorende geldboete moeten duidelijk in de arbeidsovereenkomst staan vermeld. Deze sanctie kan bijvoorbeeld volgen wanneer je als werknemer bepaalde informatie van de werkgever niet hebt geheim gehouden.

Ook kan het zo zijn dat een boetebeding wordt opgelegd bij het niet nakomen van bepaalde orde- of werkvoorschriften. Hierbij kun je denken aan te laat op het werk verschijnen, het verrichten van nevenwerkzaamheden, werken voor de concurrent, beschadiging van de werkmaterialen of te laat je gewerkte uren inleveren. Een werkgever kan bijvoorbeeld een boete in het vooruitzicht stellen om de werknemers te motiveren om de regels na te leven. 

Hoe hoog mag een boetebeding maximaal zijn? 

Een boetebeding dient om ervoor te zorgen dat de werknemer zijn verplichtingen effectief nakomt. Het is daarbij belangrijk dat de boete voldoende hoog is. Het nadeel van de boete moet namelijk groter zijn dan het voordeel bij niet-naleving van de voorschriften. Het bedrag dat een medewerker per week aan boetes verschuldigd is als hij of zij de regels overtreedt, mag maximaal een halve werkdag loon zijn per week. 

Wie ontvangt het geld van het boetebeding? 

Je zou denken dat de werkgever het bedrag uit deze boete op zijn of haar rekening ontvangt, maar niets is minder waar. De wet zegt namelijk dat een werkgever niet mag profiteren van de boete. De bedoeling is dat het geld van de boetes naar een goed doel gaat, of anders moet het geld naar een rekening gaan die ten gunste is van alle werknemers, bijvoorbeeld bestemd voor een bedrijfsuitje. 

Wat is het verschil tussen een boetebeding uit een arbeidsovereenkomst en een volledige schadevergoeding? 

Wanneer de schade voor de werkgever zo hoog is dat een boetebeding niet volstaat en de schade is ontstaan door de werknemer, dan heeft de werkgever ook de mogelijkheid een volledige schadevergoeding te eisen. De werknemer moet dan wel opzettelijk hebben gehandeld. Een schadevergoeding én een boete kunnen niet voor hetzelfde feit worden geëist. De werkgever moet dus kiezen: een schadevergoeding eisen óf een boete opleggen. Daarbij is het wel van belang dat er in een boetebeding is opgenomen dat de werkgever ook is bevoegd om een volledige schadevergoeding te eisen. Staat dit er niet in vermeld, dan mag de werkgever geen schadevergoeding eisen van de werknemer. 

Wat kan De Arbeidsrecht Advocaat voor je betekenen? 

Is er een boetebeding opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst en beschuldigt je werkgever je ten onrechte van het niet nakomen van de opgestelde afspraken, of heb je weliswaar een regel geschonden maar stond deze niet in de arbeidsovereenkomst vermeld? Dan wil je natuurlijk dat het boetebeding in de arbeidsovereenkomst nietig wordt verklaard. Of ben je in overreding maar wil je weten of de (hoogte van de) boete wel terecht is?

In alle gevallen kan De Arbeidsrecht Advocaat je helpen. Wij bieden hulp en bemiddeling bij de onderhandeling in het procederen tegen de wederpartij. Zowel voor werkgevers als werknemers is het mogelijk contact met ons op te nemen. Het eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos, dus stuur ons een bericht waarin je de zaak bespreekt. 

Previous
Previous

Alles over de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

Next
Next

Een automatische verlenging van de arbeidsovereenkomst: wat zijn je rechten?