Alles wat je moet weten over de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd

Heb je een nieuwe baan gevonden of ben je in dienst, maar weet je niet exact wat er komt kijken bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? De Arbeidsrecht Advocaat helpt je hier graag bij. Een arbeidsovereenkomst geldt voor elke branche. In de arbeidsovereenkomst, ofwel arbeidscontract, staan de rechten en plichten van de werknemer én werkgever.

Heb je te maken met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en wil je weten wat zo’n arbeidscontract precies inhoudt? We leggen het hieronder aan je uit.

Wat is een arbeidsovereenkomst?

De arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen werknemer en werkgever, waarbij de werknemer in dienst treedt bij de werkgever. In de arbeidsovereenkomst staan diverse afspraken met betrekking tot het dienstverband: of het nu gaat om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd. Denk hierbij aan het loon, de opzegtermijn en de functieomschrijving. De arbeidsovereenkomst moet in principe schriftelijk worden vastgelegd, maar ook zonder dat het op papier staat, kun je al een arbeidsovereenkomst hebben door de afspraken die je mondeling maakt.

Wat is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?

Een arbeids­overeenkomst voor onbepaalde tijd heet ook wel een vast contract of vast dienstverband. Dit houdt in dat de werknemer en werkgever een arbeidsovereenkomst zonder afloopdatum hebben afgesproken. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd stopt dus niet automatisch. Alleen de werknemer of werkgever kunnen het contract beëindigen. Maar in welke scenario’s? Beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is mogelijk wanneer de werknemer zelf opzegt of wanneer de werkgever de werknemer ontslaat op staande voet. Een ontslag op staande voet kan ongeldig zijn, bijvoorbeeld wanneer het niet direct is gegeven of wanneer er geen dringende reden voor het ontslag is.

Opzegging door de werkgever kan alleen na verkregen toestemming via een ontslagaanvraag bij het UWV, bijvoorbeeld bij een reorganisatie of langdurige ziekte. Ook is ontbinding mogelijk via de kantonrechter als de werkgever vindt dat de werknemer niet goed functioneert of wanneer de arbeidsverhouding zodanig is verstoord dat men niet meer kan samenwerken. Overigens wordt zo'n ontbinding lang niet in alle gevallen toegewezen. Bij wederzijds goedvinden kan de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ook beëindigd worden. Voordelen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn bijvoorbeeld dat je als werkgever een werknemer langer aan je kunt binden, wat zorgt voor stabiliteit in het bedrijf. De werknemer heeft een vast inkomen en kan makkelijker een hypotheek of lening afsluiten.

Wat staat er in een arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd?

Iedereen die in dienst is bij een werkgever en daarvoor loon ontvangt, krijgt te maken met een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst bevat de individuele afspraken tussen de werkgever en de werknemer die beide partijen moeten nakomen. Dit kan schriftelijk of mondeling worden gedaan, maar het is aan te raden om de arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te laten leggen. Dit zijn de zaken die normaliter worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd:

  • De naam en woonplaats van de werknemer en werkgever.

  • De plaats, of waar er wordt gewerkt.

  • De functie of het soort werk dat de werknemer doet.

  • De datum van indiensttreding.

  • Hoeveel uur de werknemer werkt (meestal per week).

  • De hoogte van het salaris en wanneer dit wordt uitbetaald.

  • (Eventueel) de lengte van de proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

  • De hoogte van de vakantietoeslag.

  • Het aantal vakantiedagen per jaar.

  • De duur van de opzegtermijn.

  • (Eventueel) een laptop of telefoon van de zaak.

  • (Eventueel) een leaseauto.

  • (Eventueel) de pensioenregeling.

  • (Eventueel) het concurrentiebeding.

  • De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) als die van toepassing is.

Wat is het verschil met een tijdelijke arbeidsovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst kent diverse vormen, bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd, een nul-uren- of flexcontract. Het grote verschil tussen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is de manier van beëindigen. Een vast contract kan niet zomaar eindigen. Dat kan wel door middel van: ontslag in de proeftijd, een beëindiging met wederzijds goedvinden of opzegging na toestemming van het UWV of ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter. Dit in tegenstelling tot een tijdelijk dienstverband, dat meestal automatisch (van rechtswege) stopt aan het einde van de termijn.

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bestaat vaak uit een halfjaar of één jaar dienstverband. De werkgever moet rekening houden met de aanzegtermijn van één maand. Dit houdt in dat de werkgever aan de werknemer moet laten weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet. Wanneer dit wordt vergeten, moet de werkgever een boete betalen, óók wanneer de arbeidsovereenkomst wel wordt voortgezet.

Wat is de opzegtermijn bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?

De opzegtermijn hangt af van de duur van het contract en of je in de proeftijd zit. Heb je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan heb je als werknemer een opzegtermijn van 1 maand, tenzij tussen werknemer en werkgever een andere termijn is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de werknemer 1 maand van tevoren het contract moet opzeggen. Het gaat dan om één kalendermaand. Stel, iemand wil per 1 mei uit dienst, dan moet hij of zij arbeidsovereenkomst uiterlijk voor 1 april schriftelijk worden opgezegd.

Het is ook mogelijk om een langere opzegtermijn af te spreken. Deze afspraak moet dan in het contract zijn vastgelegd. De opzegtermijn mag niet langer zijn dan 6 maanden. Is je opzegtermijn langer dan 1 maand? Dan moet die van de werkgever 2 keer zo lang zijn. Stel, er is een opzegtermijn van 5 maanden afgesproken voor de werknemer Dan moet de werkgever zich houden aan een opzegtermijn van 10 maanden. Dit soort gevallen komen in de praktijk niet vaak voor. Het is ook mogelijk om een kortere opzegtermijn af te spreken wanneer dit in je CAO staat.

Hulp nodig met een arbeidsovereenkomst (onbepaalde tijd)?

Heb je te maken met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd? De Arbeidsrecht Advocaat is gespecialiseerd in het opstellen en controleren van en adviseren bij een arbeidsovereenkomst. Of het nu gaat om de onderhandelingen tussen werknemer en werkgever of een werkgever die een werknemer op staande voet wil ontslaan: wij zorgen voor deskundig advies en oplossingen die voor zowel werknemer als werkgever redelijk zijn.

Als je hulp nodig hebt met je arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, kun je ons een bericht sturen in je eigen woorden. Wij kijken dan of we je het beste kunnen helpen tijdens het wekelijkse spreekuur, of dat we een intakegesprek met je inplannen, kosteloos en vrijblijvend. We kijken per situatie wat er nodig is om het gewenste doel te behalen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Previous
Previous

Beëindiging arbeidsovereenkomst? Belangrijke informatie op een rij

Next
Next

De beste arbeidsrecht advocaat Rotterdam? De Arbeidsrecht Advocaat staat écht voor je klaar