Ontbinding

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst? De Arbeidsrecht Advocaat helpt

Voor zowel de werkgever als voor de werknemer is het mogelijk om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden bij de rechter. Hoe De Arbeidsrecht Advocaat kan helpen bij ontbinding is anders voor werknemers dan voor werkgevers.

Wat kan De Arbeidsrecht Advocaat doen bij ontbinding?

  • Voor de werknemer geldt: als de werkgever dreigt met het ontbinden van je arbeidsovereenkomst dan helpt De Arbeidsrecht Advocaat met het verdedigen van jouw rechten. Ook bepalen we samen de juiste tactiek: wanneer te schikken en wanneer te procederen. Met hulp van De Arbeidsrecht Advocaat sta je zo sterk in je schoenen.

  • De werkgever staan we bij in de voorbereiding van de procedure, bij het adviseren of het dossier voldoende is om de procedure in te gaan met een goede kans van slagen, en tijdens de procedure zelf. Uiteraard zal ook worden bekeken of de werkgever met de werknemer zonder een procedure een oplossing kan vinden, bijvoorbeeld door het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.

Persoonlijke aanpak op maat

Als je hulp zoekt, stuur ons dan een bericht met jouw vraag. Gewoon in jouw eigen woorden. Wij zullen dan spoedig (binnen 24 uur) vrijblijvend en kosteloos contact met je opnemen en kijken hoe wij jou het beste kunnen helpen. Voor iedereen hebben we een persoonlijke aanpak op maat.

 
Toen in goed overleg duidelijk werd dat we niet meer met elkaar verder wilden, heb ik dankzij De Arbeidsrecht Advocaat een mooie vaststellingsovereenkomst met mijn voormalig werkgever kunnen sluiten. Een win-win voor alle partijen.
— Jack
 
ontbinding arbeidsovereenkomst
 

Ontbinding: verschil tussen werknemer en werkgever

Heb je als werknemer echter te maken met een werkgever die vanwege omstandigheden op het werk je arbeidsovereenkomst wil laten ontbinden hoewel jij het er niet mee eens bent? Uiteraard helpen we je om je te verweren tegen de ontbinding en een vergoeding te krijgen.

Heb je als werkgever te maken met een werknemer met wie je niet verder wilt? Dan kan De Arbeidsrecht Advocaat je helpen om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden of om te kijken naar de mogelijkheid van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst.

Wat gebeurt er bij ontbinding?

Bij ontbinding beslist in de meeste gevallen een rechter of er een einde wordt gemaakt aan de arbeidsovereenkomst. Soms echter gaat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst door middel van een ontslagvergunning, aangevraagd door de werkgever bij het UWV. Dat kan indien er bedrijfseconomische redenen voor zijn of omdat sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid, of omdat je werkgever zware tijden doormaakt als gevolg van het coronavirus.

Ben je het niet eens met de ontbinding van de arbeidsovereenkomst of de beëindiging via het UWV, zeker in deze onzekere tijden? Stuur ons dan een bericht en De Arbeidsrecht Advocaat helpt je verder.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst zonder rechter

Als beide partijen de arbeidsovereenkomst willen beëindigen met wederzijds goedvinden, dan is het mogelijk om dat samen te doen zonder een rechter in te schakelen. In dit geval wordt meestal een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst opgesteld. Daarin komen werkgever en werknemer samen de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst overeen. De Arbeidsrecht Advocaat helpt met het adviseren over en opstellen van zo’n vaststellingsovereenkomst.

 

Transitievergoeding en ontslagvergoeding

Als de werkgever de arbeidsovereenkomst wil ontbinden of met de ontslagvergunning wil opzeggen, dan heeft de werknemer verschillende rechten, zoals het recht op een transitievergoeding, en soms ook het recht op een 'billijke vergoeding'. Dit is een extra vergoeding die een rechter aan een werknemer kan toewijzen als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft, en komt bovenop de wettelijke transitievergoeding. De Arbeidsrecht Advocaat helpt je met het berekenen van de hoogte van de transitievergoeding en indien nodig met het verkrijgen ervan.

Als werkgever heb je soms ook recht op een vergoeding, namelijk bij een ontslag op staande voet. Een mogelijke schadevergoeding bestaat dan uit het salaris over de opzegtermijn. Wil je weten hoe dit precies werkt en wat je rechten zijn, neem dan contact met ons op.

 
ontbinding arbeidsovereenkomst